Burn-out voorkomen en genezen

Een burn-out komt regelmatig voor. Overspannenheid, depressie en burn-out hebben vergelijkbare symptomen, maar andere oorzaken. In de wetenschappelijke literatuur wordt burn-out duidelijk onderscheiden van depressie.

Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap is er sprake van een burn-out als er sprake is van overspanning, gevoelens van moeheid en uitputting sterk op de voorgrond staan en de klachten meer dan 6 maanden geleden zijn begonnen.

Een burn-out is gewoonlijk goed te genezen door middel van kortdurende therapie (twaalf tot vijftien wekelijkse sessies) in onze praktijk. Tijdens die therapie wordt nagegaan welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan van een burn-out.

Iemand met deze ziekte geneest echter meestal niet uit zichzelf. Meestal is het nodig om de levensstijl op bepaalde punten aan te passen. Sommige mensen komen er achter dat zij ingrijpende veranderingen in hun leven tot stand moeten brengen om van een burn-out te herstellen.

Neem contact op

Angst & depressie

Stressziektes, zoals een burn-out of overspannenheid brengen bijvoorbeeld angsten, depressieve klachten, vermoeidheidsklachten, en slaapstoornissen met zich mee. Meestal heeft men zelf het gevoel dat het probleem ‘opeens’ ontstaan is (‘de stekker is er uit getrokken….’), maar bij nader beschouwen blijkt er vaak een lange aanloopfase met oplopende signalen geweest te zijn. Dat blijkt allemaal pas later.

Hoewel overspannenheid of burn-out zware, ingrijpende ziektes zijn, die nogal invaliderend zijn, bieden zij ook perspectieven voor de toekomst. Iemand die door een dergelijke probleem getroffen wordt is genoodzaakt om goed na te denken over het eigen leven.

Sommige mensen die genezen zijn van een burn-out of overspannenheid zeggen soms achteraf dat ze met de opgedane ervaringen en inzichten in staat zijn geweest om hun leven gelukkiger en interessanter te maken dan het voorheen was.

Ze zijn nieuwe richtingen ingeslagen, die beter bij hen blijken te passen, en ze hebben meer waardering gekregen voor het leven.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.